Sidor

onsdag 8 maj 2013

Lite bakgrund till projektet

För några år sedan köpte min fru och jag ett hus utanför Borås. Vi köpte det av min pappa som i sin tur fått det av sin far som i sin tur köpte det för länge sen. När vi tog över kåken var det ett hus med brädväggar, vassmatta och tegel samt bruna trädetaljer.

Ang tegel som fryser sönder
Många hus som ligger i trakterna runt Borås drabbas av frostsprängning (osäker på om termen är korrekt) av teglet. Det innebär att det i vår del av landet regnar mycket plus att temperaturen passerar över nollstrecket onödigt många gånger per dygn. Det resulterar i att det vatten som tränger in i fasaden fryser till is med sprickor i tegelstenarna som följd.

Väl medvetna om problemet har vi diskuterat olika lösningar under åren.

Följande lösningar var rimliga:
1. Knacka bort trasiga stenar och laga fogen där så krävdes.
2. Impregnera tegelfasaden och på så sätt få några år extra att tänka på saken.
3. Byta hela fasaden

Efter många om och men slutade det med en kombinationslösning mellan punkt två och tre. Vi impregnerade västsidan av huset (oftast den som skiter sig) sommaren 2010 för att köpa loss tid. Sommaren 2012 knackade jag ner alla stenar från denna sida av huset för att undersöka underliggande konstruktion och sen skruvade jag upp en träpanel, behandlad med järnvitriol.

Det finns naturligtvis tusentals aspekter kring det här projektet som jag skulle kunna berätta, men om du undrar något om annat än just ytbehandlingen, så får du höra av dig.

Målet var att jag skulle göra halva huset själv. Det var så mycket jag bedömde att jag skulle kunna klara av på egen hand innan det blev för högt för min känsliga kropp. Jag stannade dock efter en vägg och lät Sjömarkens bygg utföra resten. De gjorde ett utmärkt jobb! Vi bytte även fönster i samband med fasadbytet. Inte för att de gamla var helt slut. Det var snarare så att jag var helt slut efter att ha renoverat stora delar av kåken. De miljömässiga aspekterna av att byta fönster kanske jag tar upp en annan dag (varken plånboken eller moder jord tjänar på det).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar